2011. március 19., szombat

Szállongó szirmok

A lepkéket az állatvilág virágainak is hívják. Minthogy nem csak kutatás céljából gyűjtik őket, véldetté nyilvánításuknak is nyomós oka van!Bárki mondhatná, hogy ha bármely állatfajt, csoportot vagy rendszertani egységet tekinjük, az pótolhatatlan ökológiai jelentőséggel bír! A lepkék szerepe valahogy mégis különleges. A növényvilág egy jelentős része egyszerűen rájuk bízta a szaporodás feladatát. Sorsukat a sok millió éves együttműködés oly szorosan összekötötte, hogy egymás nélkül ma már nem is tudnának fennmaradni. A lepkék táplálékukat, a "függővé vált" növények a szaporodás lehetőségét veszítenék el a másik kipusztulásával. A virágok és a lepkék között van még egy furcsa közös vonás, a megjelenés. Ha elfogadjuk, hogy a természet csak célszerű dolgokat alkot, akkor nagyon jól tette, hogy a szépséget is felvette a célszerűségek tárába!
A Szár-hegyen fellelhető lepkefajok gazdagságát szintén a helyi növényvilág összetétele határozza meg. Minthogy ez a mostoha körülmények között nem túl változatos, a lepkéktől sem várható el, hogy szépségüket csak a mi kedvünkért, "célszerűtlenül" mutogassák! A két nagy csoport, az éjszakai és nappali fajok közül először ez utóbbiakra térek ki. Lehet, a nappaliak látványosabbak, ám nekem az éjszakaiak izgalmasabbak! Élve fotózni őket alig lehetséges. Ehhez meg kell várni a hajnali dermedtséget, vagy éppen fotózási heyzetben kell lenni, amikor a lámpa fényénél feltőnik a "cél" és ki kell tudni használni a szinte soha vissza nem térő pillanatot! Számos felvételem készült így, s ez az oka annak, hogy ezek bizony nem mindig elégítik k a művészi természetfotókkal szemben támasztott igényeket! Néha előfordul, hogy a lehetőségekkel akár játszani is lehet, mert a mélyen alvó, vagy valamiért éppen "türelmesebb" alany hagyja magát fényképzni.
Legnagyobb bosszúságomra ilyenkor szoktam a legnagyobb hibákat véteni és a legtöbb rossz képet készíteni. Kivételesen rendelkezem egy olyan adottsággal is, amellyel csak kevesek. Üzemeltetek egy hivatalos fénycsapdát, s ha találok benne valami érdekeset, élhetek a fényképezés előjogával! Hát, ha ez nem is a jus primae ..., hanem a jus ultima ... , mégis gyakran okoz élvezetes pillanatokat.
Azt kérem a látogatóktól, hogy ne kérjék számon sem a tudományosságot, sem a szakszerűséget, csak szemléljék úgy, mint a világ akármely más, előlünk többnyire rejve, mégis velünk együtt és tőlünk elválaszthatatlanul élő részét.
A növényekről tudjuk, hogy (általában) nem mobilak, s ha többségük földhöz gyökerezettségét tekintjük, ugyancsak jelentős problémát okoz nekik ama darvini törvénynek eleget tenni, hogy a párosodás minél távolabbi rokonok között jöjjön létre. És itt jön a lepkék különleges szerepe! A növények helyett, s persze sok-sok más rovartársukkal s a széllel együtt leküzdik a távolságot, amely két, egymást megtermékenyíteni vágyó egyedet elválaszt. Szakértők bizonyára meg tudnák mondani, hogy igazam van-e!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése