2011. április 14., csütörtök

Tavaszi hérics (Adonis vernalis)


A tavaszi hérics (Adonis vernalis) számos népi neve közül ez terjedt el, eredetét nem tudták megállapítani. A Rácz János féle Növénynevek Enciklopédiája (2010) szerint írásban először 1784-ben említik (hérits, Baróti Szabó Dávid szótára), s fennmaradt még a sárga kökörcsin és a sárga leánykökörcsin név is. Ezek az elnevezések egyébként jól tükrözik a rokonsági kört, hiszen mindegyik nemzetség (Helleborus, Anemona, Pulsatilla, Adonis) a boglárkafélék (Ranunculaceae) népes családjához tartozik. Az én kedvenc „növényíróm”, Debreczeni Csapó József ugyanakkor már 1775-ben megjelent könyvében említi a "Hunyor" címszó alatt, mint sárga hunyort, sárga kökörtsint, s a leírás egyértelműen a tavaszi héricsre utal.
A tudományos neve a görög Adonisz-ra vezethető vissza, aki a mitológia szerint Aphrodité kedveltje volt. Egy őszi vadászaton meghalt, s tavaszra ez a szép sárga virág fakadt véréből. A fajneve (a tudományos név második tagja) tavaszit jelent. Jó ezt megjegyezni, mert van egy nyári rokon faja is. A pirosas-narancs színű nyári hérics, az Adonis aestivalis a gabonafélék gyomnövénye. Az egész növény "tele van" u.n. digitálisz glikozidokkal, azaz, a gyűszűvirág hatóanyagaival, ezért súlyosan, gyakran halálosan mérgező! A gyűszűvirágéhoz hasonló hatású, szívritmus szabályzó gyógyszert állítanak elő belőle.
Kedvező tavaszi időjárásban nagyon korán fejlődésnek indul, s szinte már az avar alatt kinyílik. Később szára akár arasznyira is megnő, s nagy, sugaras virágai szaporán lengedeznek a szinte pillanatra sem csillapodó nagybőjti szelekben. Legalábbis a Szár-hegyen nem csillapodnak, ezért a fotózás mindig nagy türelmet és hosszú hasalást igényel a még nem mindig kellő hőmérsékletű, kőgöröngyökkel "bélelt" hegyoldalban. Kőszárhegyen egy lelkes résztvevőkkel, minden tavasszal megismételt esemény is róla kapta a nevét; a „Tavaszi hérics környezettisztasági túra”, amely nem takar mást, mint az elmúlt év során gondatlan vagy felelőtlen polgártársaink által elhullajtott, vagy szándékosan idejuttatott természetidegen anyagok összegyűjtését és rendeltetési helyre juttatását.
Idén a február vége, március eleje hidegebb volt a szokásosnál, ezért csak nagyon későn, március harmadik dekádjában jelent meg.
Védett növény, de nem is érdemes vázába szedni, mert hamar elhervad. Szirmát lehullajtja, elveszti díszítő értékét. Bármennyire is mérgező, azért gyönyörködni benne nagyon egészséges dolog. Ehhez fel kell menni a Szár-hegyre, ahova a picinyke homoki pimpókkal, fürtös gyöngyikékkel, gubóvirággal, a nagyobb termetű színeváltó kutyatejjel, virágzásának későbbi szakaszában a törpemandulával, törpe írisszel és kökénnyel csodálatos tarka rétet varázsol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése